Održana IV. Zrinijada u organizaciji Hrvatskog povijesnog muzeja dana 5. lipnja 2024. u Muzeju Međimurja Čakovec

U srijedu, 5. lipnja 2024. održana je IV. Zrinijada – natjecanje učenika hrvatskih osnovnih škola koje baštine Zrinske, u znanju o povijesti obitelji Zrinski. U ovogodišnjem natjecanju, koje se održalo treću godinu za redom u Muzeju Međimurja Čakovec - suorganizatoru i muzeju domaćinu, u trajanju od 11 do 17 sati, sudjelovali su natjecatelji iz 12 hrvatskih osnovnih škola koje baštine Zrinske. Četveročlane timove učenika pripremali su i pratili njihovi mentori, a predvodili kapetani timova. Timovi su se hrabro zajednički borili i okušali u više izazova. Naime, za pobjedu u Zrinijadi timovi su morali pokazati znanja i vještine, vezane uz povijest obitelji Zrinski i vrijeme u kojem su živjeli, ali i snalažljivost i timski duh! Timovi su morali uspješno proći kroz kreativne i zadatke znanja, poligon – lentu vremena te savladati nove vještine – poput mačevanja, streličarstva, kaligrafije i srednjovjekovnog načina liječenja, u čemu su im pomogli članovi udruge Red Čuvara grada Zagreba, naši ovogodišnji gosti, a na samom kraju natjecanja čekao ih je posljednji izazov – Viteški turnir – u kojem su oni najbolji iz svakog tima morali pokazati koliko su vješti i okušati svoju sreću u Starome gradu Zrinskih. 😊

Budući da su naslov prvaka Zrinijade ove godine branila dva tima, ne čudi što je ovogodišnje natjecanje obilježila srčana borba timova! Unatoč tome, dobili smo novog pobjednika – učenički tim koji je najuspješnije riješio zadatke i prošao izazove te uvjerljivo osvojio najveći broj bodova. Naši ovogodišnji pobjednici i novi prvaci su učenici OŠ „Petar Zrinski“ iz Čabra - tim Zrinjevci koji čine kapetan Borna Lipovac, Tena Malnar, Noel Janeš, Vito Kovač i njihov mentor Dejan Troha. Čestitamo im na pobjedi!!!

 

Više o Zrinijadi

Hrvatski povijesni muzej, kao organizator i Muzej Međimurja Čakovec kao suorganizator i domaćin Zrinijade - treću godinu za redom, za sudionike natjecanja su priredili edukativni kviz i natjecanje u znanju o obitelji Zrinski uz svečano proglašenje pobjednika i dodjelu nagrada. Stari grad Zrinskih u središtu grada Čakovca, u kojemu danas uspješno djeluje Muzej Međimurja Čakovec, pokazao se kao najbolje moguće mjesto za organizaciju Zrinijade, a koji svojim ambijentom daje dodatni poticaj mladim natjecateljima u znanju o hrvatskoj velikaškoj obitelji Zrinski. Našim domaćinima još jednom veliko hvala na besprijekornom domaćinstvu i pomoći u organizaciji. Zahvaljujemo i našim sponzorima, Nakladi Ljevak i Školskoj knjizi.

Rezultati IV. Zrinijade

Pobjednici IV. Zrinijade su učenici iz Osnovne škole „Petar Zrinski“ Čabar, koji su odnjeli pobjedu između dvanaest timova natjecatelja iz hrvatskih osnovnih škola s osvojenih 39 bodova. U tijesnoj borbi za drugo mjesto našli su se timovi iz OŠ Rovišće, koji su s 36 bodova osvojili drugo mjesto, tim iz OŠ Petra Zrinskog Zagreb, koji je s 35 bodova zauzeo treće mjesto i tim iz OŠ Štrigova koji je s 34 boda osvojio visoko 4. mjesto.

Slijedili su ih također izuzetno uspješni timovi iz: OŠ „Petar Zrinski“ Jalžabet s 30,5 bodova na 5. mjestu te III. OŠ Čakovec na 6. mjestu s 29 bodova. S 27 osvojenih bodova na 7. mjestu je tim iz OŠ Zrinskih i Frankopana iz Otočca, a na 8. OŠ Krunoslava Kutena iz Vrbovca s osvojenih 26,5 bodova,dok ih slijede učenici OŠ Konjščina s osvojenih 26 bodova na 9. mjestu. Na 10., 11. i 12. mjestu našli su se timovi iz I. OŠ Čakovec s 25,5 bodova, OŠ Podturen s 24,5 boda i II. OŠ Čakovec s 22,5 osvojena boda.

Svim timovima čestitamo na ostvarenom rezultatu i hrabroj i plemenitoj borbi te sudjelovanju u natjecanju, a pobjednicima na velikom uspjehu i pobjedi! BRAVO!

Vidimo se i sljedeće godine, na V. Zrinijadi, u kojoj vas očekuje uvijek nova, drugačija i još veća avantura! 😊

 

Impresum IV. Zrinijade

Organizator:

Hrvatski povijesni muzej

Suorganizator i domaćin:

Muzej Međimurja Čakovec

Autorica:

Jelena Roboz, prof., viša kustosica pedagoginja Hrvatskog povijesnog muzeja

Nacionalni koordinatori:

Milivoj Dretar, prof., učitelj povijesti i geografije OŠ „Petar Zrinski“ Jalžabet

Jelena Roboz , prof., viša kustosica pedagoginja Hrvatskog povijesnog muzeja

Stručni suradnici:

dr. sc. Ines Virč, kustosica pedagoginja, voditeljica Pedagoškog odjela Muzeja Međimurja Čakovec

Leon Bošnjak, kustos Hrvatskog povijesnog muzeja

Red Čuvara grada Zagreba

Vizualni identitet Zrinijade:

Ana Filep, muzejska savjetnica Hrvatskog povijesnog muzeja

Grafičko oblikovanje:

Maja Karić

Jelena Roboz

Sponzori:

Školska knjiga d.d.

Naklada Ljevak d.o.o.

 

Edukativno – pedagoški program Hrvatskog povijesnog muzeja „Zrinijada“  i ove je godine podržan od strane Ministarstva kulture i medija RH.

Pobjednici IV_Zrinijade

Na vrh