Održana svečana dodjela Nagrada Hrvatskoga arheološkog društva za 2019. godinu.

U Solinu dana 14. listopada 2021. u okviru znanstvenoga skupa održana je i svečana dodjela Nagrada Hrvatskoga arheološkog društva za 2019. godinu.

 Autorskom timu, Nikolini Mađar i Kristianu Gotiću, kustosima Hrvatskog povijesnog muzeja te Nikolini Uroda, kustosici Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika, dodijeljena je Godišnja nagrada „Josip Brunšmid“ Hrvatskog arheološkog društva za 2019. godinu za izložbu „VARVARIA / BREBERIUM / BRIBIR - Razotkrivanje slojeva“.

Izložba je priređena na inicijativu Hrvatskog povijesnog muzeja u suradnji s Muzejom hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu i Muzejom grada Šibenika.

Ovom prilikom prisjećamo se i dragog nam suradnika arhitekta Željka Kovačića, a koji je zajedno sa Lanom Kovačić i Majom Glavinić zaslužan za postav te vizualni identitet izložbe i publikacija.

 Bribirska glavica kao jedan od najvažnijih arheoloških lokaliteta u Hrvatskoj, tema je arheološko-povijesne izložbe koja nosi naslov po arheološkom projektu Varvaria / Breberium / Bribir, istraživanjima koja su u tijeku, a koja je prije 110 godina započeo fra Lujo Marun – otac hrvatske arheologije. Naslovom se željelo ukazati na značenje lokaliteta, opravdanost daljnjeg istraživanja, njegove zaštite i prezentacije. S druge pak strane, podnaslovom Razotkrivanje slojeva simbolički se naznačila koncepcija izložbe koja uz kratki historijat istraživanja u cijelosti prezentira povijesni kontinuitet života na Bribiru od prapovijesti do kasnoga srednjeg vijeka.

Osnovica izložbe arheološki je materijal, pronađen stoljetnim naporima generacija arheologa, a arheološki materijal bribirskoga srednjovjekovnog sloja predstavljen je u širem povijesnom kontekstu, putem prvorazrednih pisanih povijesnih izvora te likovnih i umjetničkih djela, od kojih je dio po prvi put izložen na takav način da tvori jedinstvenu kulturno-povijesnu cjelinu.

Izložba je otvorena u Hrvatskom povijesnom muzeju 21. studenog 2019. godine no njezino planirano trajanje prekinuo je razorni potres od 22. ožujka 2020. zbog kojega je Hrvatski povijesni muzej do daljnjega zatvoren za javnost.

 

 Više o nagradi i izložbi pogledajte na slijedećim linkovima:

 https://www.hismus.hr/hr/o-muzeju/nagrade/

 https://www.hismus.hr/hr/fotogalerije/izlozbe/varvaria-breberium-bribir-razotkrivanje-slojeva-likovni-postav/

Nagrade Awards

Na vrh