Nova virtualna izložba „Portret obitelji Miletić...“

U zbirkama Hrvatskog povijesnog muzeja čuvaju se osobne i obiteljske ostavštine značajnih povijesnih ličnosti i obitelji. Kada muzej darovanjem ili otkupom prima ostavštine, u svoj fundus prima raznovrsne predmete koji zajedno pružaju potpuniji uvid u život i rad pojedinca i obitelji.

Virtualnom izložbom „Portret obitelji Miletić – izbor iz obiteljske ostavštine u fundusu Hrvatskog povijesnog muzeja“  prvi je put prezentirana ostavština plemićke obitelji Miletić. Sačuvani predmeti pripadali su užoj obitelji Stjepana Miletića, prvog intendanta Hrvatskog narodnog kazališta, njegovoj supruzi Boženi te djeci Renati i Oktavijanu.

Povijesno-kulturni profil Stjepana i Oktavijana Miletića dobro je poznat i njihovo je mjesto u kazališnoj i filmskoj povijesti određeno, a predmeti iz obiteljske ostavštine predstavljaju drugu stranu ogledala. Ostavština ovakve vrste prikazuje obitelj u vlastitome domu i otkriva pojedince kao roditelje, supružnike, djecu i prijatelje u svojoj svakodnevici. Odabrani predmeti, prema Miletićevim sačuvanim zapisima, brižno su čuvani generacijama u obiteljskom domu u Jurjevskoj ulici u Zagrebu te svjedoče o načinu života, stilu i težnji da se sačuva sjećanje na obiteljsku prošlost.

Stoga je ostavština u svojoj cjelini vizualni dokument o društvu u dugom 19. stoljeću u vrijeme oblikovanja građanskoga društva.

PORTRET OBITELJI MILETIĆ Izbor iz obiteljske ostavštine u fundusu Hrvatskog povijesnog muzeja

Na vrh