Otvorenje izložbe "Umjetnost u prkos ratu"

Hrvatski povijesni muzej otvorio je 17. lipnja 2024. u Galeriji Arheološkog muzeja u Zagrebu izložbu „Umjetnost u prkos ratu – Prvi kongres kulturnih radnika Hrvatske u fundusu Hrvatskog povijesnog muzeja". Izložba se temelji na rekonstrukciji Izložbe likovne umjetnosti održane od 25. do 27. lipnja 1944. godine u Topuskom, a na kojoj je bilo izloženo oko 270 radova trinaestero autora – Zvonimira Agbabe, Ive Čaće, Vilima Čerića, Lele Čermak, Marijana Detonija, Alfreda Krupe, Franje Mraza, Ede Murtića, Zlatka Price, Vanje Radauša, Stjepana Rajkovića, Vjekoslava Rukljača i Petra Šimage. Glavni izvori za rekonstrukciju bile su fotografije postava Izložbe likovne umjetnosti i Brošura Prvog kongresa kulturnih radnika Hrvatske iz fundusa Hrvatskog povijesnog muzeja, što je rezultiralo predstavljanjem 32 originalna likovna djela devetero umjetnika – Zvonimira Agbabe, Ive Čaće, Vilima Čerića, Lele Čermak, Marijana Detonija, Alfreda Krupe, Ede Murtića, Zlatka Price i Vanje Radauša – za koja se sa sigurnošću može tvrditi da su bila sastavni dio Izložbe u okviru Kongresa kulturnih radnika Hrvatske prije 80 godina.

Naime, u Drugom svjetskom ratu od samih je početaka sudjelovao velik broj kulturnih radnika iz područja književnosti, publicistike, glazbe, kazališta i likovnih umjetnosti. Većina ih je pripadala hrvatskoj lijevoj orijentaciji koja je imala jaku prijeratnu tradiciju te kojoj je odlazak u partizane ili podupiranje Narodnooslobodilačkog pokreta u okupiranim dijelovima zemlje pod vodstvom Komunističke partije Jugoslavije  bio prirodan izbor. Njihova djelatnost razvijala se na način koji je tehnički i izvedbeno bio moguć u zahtjevnim ratnim uvjetima, a akcije su poprimale mobilizacijski i odgojno - ideološko politički oblik. U okviru Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Hrvatske ZAVNOH-a tako je organiziran Kulturno-umjetnički odsjek Propagandnog odjela, u kojem su radili umjetnici partizani čija su djela, izložena na Prvom kongresu kulturnih radnika Hrvatske prije 80 godina, sastavni dio izložbe „Umjetnost u prkos ratu“, koju svi zainteresirani mogu pogledati do 4. srpnja u Galeriji AMZ u Zagrebu.

„Hrvatska povijest obilježena je brojnim potresnim događajima, no koliko god bili teški, ne možemo ih zanemarivati, već povijesne teme i mjesta hrvatske povijesti trebamo promatrati u njihovom povijesnom kontekstu. Drugi svjetski rat još uvijek je tema koja u društvu podliježe raznim interpretacijama pa je ova izložba prilika da pokažemo koliko smo kao društvo zreli da povijesne događaje sagledamo isključivo kroz nepobitne povijesne činjenice, bez njihove subjektivne interpretacije ili reinterpretacije“, naglasila je ravnateljica Hrvatskog povijesnog muzeja Matea Brstilo Rešetar, dodavši da je odgovornost Muzeja na objektivan način prikazivati hrvatsku povijest koju baštini te dati uvid u sve glavne značajke povijesti hrvatskog naroda i hrvatske države u njenom kontinuitetu, sve do današnjih dana.

Izložba „Umjetnost u prkos ratu“, čije su autorice kustosice Hrvatskog povijesnog muzeja Maša Pokupčić i Ana Filep, pripremana je godinu dana, istovremeno s intenzivnim radovima na obnovi Muzeja. Krajnji cilj obnove je realizacija stalnog postava koji će uključivati i djela ove likovne izložbe koja, kao jedno od najznačajnijih djela tog razdoblja, prikazuje i Jamu Ivana Gorana Kovačića, koja je nastala u Topuskom 1944. godine te danas predstavlja svevremensku antiratnu poruku.

 

 

Za više informacija molimo kontaktirajte:

HRVATSKI POVIJESNI MUZEJ

Matoševa 9, Zagreb

tel: 01/4851 900

e-mail: public.relations@hismus.hr

 

 

Izložba "Umjetnost u prkos ratu"

Na vrh