BEZ RUMA NEMA ŠTURMA!

Povodom obilježavanja 100-godišnjice od početka Prvog svjetskog rata 27. srpnja 2014. Hrvatski povijesni muzej otvara mrežnu stranicu „Bez ruma nema šturma!“ na kojoj će biti predstavljeni dnevnički zapisi Stjepana Kolandera „Sa ratišta I.-XX.“. (www.bezrumanemasturma.hismus.hr)

Kolanderov ratni dnevnik će se objavljivati svakodnevno na mrežnim stranicama (www.bezrumanemasturma.hismus.hr), dio po dio, na način da će se pratili datumi od prije stotinu godina počevši od dana proglašenja opće mobilizacije (27. srpnja 1914.).

Osim što je svakodnevno bilježio „događaje i doživljaje“ Kolander je sačuvao na stotine ratnih izvještaja i zapovijedi, brojne nacrte bojnih položaja, zemljovide, brošure, fotografije, novine i novinske članke. Sve je to složio u dvadeset tvrdo ukoričenih svezaka/knjiga. Oslikao je ratnu svakodnevicu, sudrugove, pretpostavljene i civile koji su se našli zajedno s njim u strahotama Velikog rata. Zabilježio je na stotine imena hrvatskih domobrana, časnika i njihove sudbine. Opisao svoja psihička stanja i tjeskobe te čežnju za bližnjima, domovinom i rodnim gradom Zagrebom. U njegovim ratnim zapisima ne manjka naturalističkih opisa. 

Prvi svjetski rat, koji je započeo prije 100 godina i potrajao kroz pet godina, potresao je Europu i utjecao na tijek povijesti. Završetkom rata nestalo je Austro-Ugarske te su stvorene nove države. Hrvatski vojnici i časnici, pripadnici austro-ugarskih postrojbi, osim što su krajem Prvog svjetskog rata postali ratni gubitnici, u novostvorenoj Kraljevini SHS (kasnije Kraljevini Jugoslaviji) tretirani su kao pripadnici neprijateljske vojske, bez prava na ratno naslijeđe, vojnu tradiciju i iskazivanje pijeteta prema vlastitim žrtvama. 

Objavljivanjem, u digitaliziranom obliku, dnevničkih zapisa Stjepana Kolandera Hrvatski povijesni muzej podastire javnosti desetljećima zaboravljene i prešućivane događaje koji su ostavili trag gotovo u svakoj našoj obitelji.

Ratni dnevnik Stjepana Kolandera „Sa ratišta I. – XX.“; (HPM/PMH-27596)

Na vrh