Otvorenje izložbe 30. ožujka 2017.

Hrvatski povijesni muzej 30. ožujka 2017. godine otvara pokretnu gostujuću izložbu „Dubrovnik u Domovinskom ratu 1991.-1995.“.

Riječ je o gostovanju Muzeja Domovinskog rata Dubrovnik, prvog takve vrste u Republici Hrvatskoj, koje se temelji na višegodišnjoj stručnoj suradnji kustosa obaju muzeja u obradi građe i prezentaciji tema iz Domovinskog rata.

Gostovanjem Muzeja Domovinskog rata Dubrovnik u Hrvatskom povijesnom muzeju u Zagrebu, ne samo da želimo upoznati javnost s njegovim osnutkom i djelovanjem u tvrđavi Imperijal na Srđu, već ujedno obilježiti i 25. obljetnicu iznimno važne napadne operacije Hrvatske vojske u 1992. godini, kojom je u potpunosti oslobođen hrvatski jug.

Ujedno, ove se godine obilježava i 25 godina od međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, stoga nam se ne čini pretjeranim ustvrditi da je nakon pada Vukovara, razaranje opkoljenog UNESCO-vog grada tada konačno presudilo u međunarodnim odnosima.

Pokretna-gostujuća izložba „Dubrovnik u Domovinskom ratu 1991.-1995.“ sastoji od četiri tematske cjeline: Pripreme za obranu, Srpsko-crnogorska agresija 1991., Dani pobjede – oslobađanje hrvatskog Juga 1992. i Stradanje Dubrovnika u Domovinskom ratu. Na izložbi će se u originalu i presnimcima predstaviti više od 350 predmeta iz muzejskih zbirki te dokumentarni videosnimci iz vremena.


Na vrh