Poziv na izložbu "Igre i igračke - svjedoci vremena"

Pozivamo Vas da u razdoblju od 12. lipnja do 11. srpnja 2021. godine posjetite gostujuću izložbu Hrvatskog povijesnog muzeja "IGRE I IGRAČKE - SVJEDOCI VREMENA", koja se ove subote, 12. lipnja u 12 sati svečano otvara u Etnografskom muzeju Zagreb. Izložba je dio velikog izložbenog projekta Etnografskog muzeja "Igračke - djetinjstvo zauvijek", koji će trajati godinu dana i koji obuhvaća 12 izložbi, dvije Etnografskog muzeja i deset gostujućih, koje započinju izložbom Hrvatskog povijesnog muzeja.

O IZLOŽBI

Na izložbi se predstavlja izbor igrački i društvenih igara iz Zbirke predmeta iz svakodnevnog života Hrvatskoga povijesnog muzeja koje su ovom prilikom prvi puta skupno prezentirane pod zajedničkim pojmom igre. Odabrani primjerci lutaka, odjeće i pribora za lutke, plišanih igrački, mehaničkih igrački, drvenog konjića za jahanje te društvenih i didaktičkih igri ukazuju na raznolikost vrsti igrački koje su se koristile na području Hrvatske u vremenskom rasponu od 17. stoljeća do druge polovice 20. stoljeća.

Igračke su neizostavni predmeti svakodnevice djetinjstva i provođenja slobodnog vremena, ali su svjedoci i one tamne strane povijesti. Među izloženim igračkama svoje mjesto su, stoga, pronašle i dječje igračke iz izbjegličkog logora El Shatt u pustinji Sinaj izrađene od dostupnog materijala tijekom Drugog svjetskog rata, koje svjedoče o ulozi igre u prevladavanju ratne stvarnosti, te predmeti koje su izradili zatočenici srbijanskih logora i zatvora u vrijeme Domovinskog rata.

Izložbom se upućuje na  višeslojno iščitavanje ovih zanimljivih muzejskih predmeta kao povijesnih izvora i dokumenata vremena, koji svjedoče o onim uobičajenim, „malim“ svakodnevnim životnim iskustvima ljudi, među kojima svoje mjesto ima igra, jedna od najstarijih ljudskih aktivnosti svojstvena i djeci i odraslima.

Autorica izložbe je Andreja Smetko, viša kustosica Zbirke predmeta iz svakodnevnog života Hrvatskog povijesnog muzeja, a autorica likovnog postava je Nikolina Jelavić Mitrović.

Nakon otvorenja izložbe, 12. lipnja od 12:35 h pozivamo Vas da nam se pridružite u Mažuranićevom parku (preko puta Etnografskog muzeja) na druženju s Počasnom satnijom Kravat pukovnije, tijekom kojega ćete imati priliku čuti zanimljivosti o povijesti kravate, kako je hrvatska kravata prvo prepoznata u Francuskoj te je danas nezaobilazan modni dodatak. Oni najhrabriji imat će priliku i zajahati konja Počasne postrojbe te se s njima fotografirati. Izložbu na dan otvorenja možete razgledati do 14 h.

Uz izložbu će biti organizirani zanimljivi prateći edukativni programi, od kojih se prvi održava u četvrtak, 17. lipnja u 15 h, a uključuje stručno vodstvo po izložbi autorice Andreje Smetko, uz predstavljanje dijela Zbirke predmeta iz svakodnevnog života Muzeja koji je vezan uz naslovnu temu.

Više informacija o izložbi i izložbenom projektu možete saznati ovdje.


Na vrh