Službeno priopćenje - Muzej / Potres / 2020.

Potresi koji su jučer pogodili Zagreb i načinili znatnu štetu nisu poštedjeli niti Hrvatski povijesni muzej. Ovim putem službeno potvrđujemo kako nitko od djelatnika Muzeja nije ozlijeđen. Zahvaljujemo se na brzoj i marljivoj djelatnosti Civilne zaštite, Vatrogasne postrojbe Zagreb, ministrici kulture, pročelniku Gradskog zavoda za zaštitu spomenika Grada Zagreba te ravnateljici i djelatnicima Hrvatskog restauratorskog zavoda koji su jučer pregledali Palaču Vojković-Oršić-Kulmer-Rauch u Matoševoj 9. Ustanovljeno je niz strukturalnih oštećenja na palači čime je statična ispravnost objekta znatno narušena.
Palača Vojković-Oršić-Kulmer-Rauch sagrađena je 1764. godine, jedna je od najstarijih i najvećih baroknih palača u Zagrebu. Kroz cijelu svoju povijest bila je dom poznatih hrvatskih plemićkih obitelji i postala „privremeni“ dom Hrvatskom povijesnom muzeju 1959. godine. Od sada je neupotrebljiva i nesigurna kako za djelatnike tako i za cjelokupni muzejski fundus koji se u njoj čuva i izlaže na povremenim izložbama. Građa sa izložbe „Varvaria/ Breberium/Bribir: razotkrivanje slojeva“ kao i ona u čuvaonicama nije oštećena. Ono čega smo svi svjesni jest činjenica da ćemo zbog cjelokupnog stanja Palače, a prije svega po smirivanju tla i uputama nadležnih službi morati pristupiti evakuaciji i izmiještanju građe.
Prostorije djelatnika i čuvaonica građe u Meštrovićevom paviljonu (Trg žrtava fašizma 16) nisu ugrožene, no čeka se stručna procjena nadležnih djelatnika.
Hrvatski povijesni muzej tijekom svojih 174 godina djelovao je i znao se prilagoditi svim kriznim uvjetima, te iako će biti zatvoren za javnost do nekih boljih vremena, djelatnost će prilagoditi novim prilikama. Biti će dostupan javnosti i korisnicima digitalno, putem službenih mrežnih stranica i društvenih mreža.
Zaštita ljudskog života i zdravlja, prije svega. Držite se svih uputa službenih nadležnih institucija, održavajte određenu distancu u zatvorenom i otvorenom prostoru, koristite zaštitne maske i redovito održavajte higijenu ruku! Ne izlazite na otvoreno osim u krajnje nužnim trenucima, pomozite svojim bližnjima i pružite im podršku.
Hrvatski povijesni muzej izdržat će i ove teške trenutke, hvala Vam svima na potpori i istu upućujemo svim kolegama u muzejima pogođenim potresom! #držiseZagrebe #ostanidoma #svizajednog #HPMkodvas

Foto galerija: Muzej / Potres / 2020.Na vrh