Noć muzeja 2019.

Program Hrvatskog povijesnog muzeja u Noći muzeja 2019.

01. veljače 2019. od 18 do 24 h, Matoševa 9, Zagreb

ulaz je besplatan

U Hrvatskom povijesnom muzeju posjetitelji će u Noći muzeja moći razgledati dvije izložbe - povijesnu izložbu "1918. - prijelomna godina u Hrvatskoj" i gostujuću izložbu umjetničkih fotografija "Hrvatski ratnici - Ukrajina" Moto kluba Specijalne policije iz Domovinskog rata. Osim toga, u razdoblju od 20 do 22 h moći će poslušati sačuvane bećarce iz vremena Prvog svjetskog rata u izvedbi Muške vokalne skupine "Sinovi atara".

Posjetitelji će, stoga, moći saznati mnoštvo informacija o posljednjoj godini rata, kako putem izložene muzejske građe, tako i putem bećarca, veselog oblika usmene književnosti, koji je sačuvao autentično i objektivno svjedočanstvo o ratu te je nama danas dobar prozor u svijet ratnih i svakodnevnih zbivanja iz 1918.

 18-24 h          Izložba 1918. - prijelomna godina u Hrvatskoj

Za povijesni razvoj hrvatskog naroda godina 1918. bila je prijelomna. Krajem 1918. Hrvatska raskida sve državnopravne veze s Austro-Ugarskom Monarhijom i ulazi u novu jugoslavensku zajednicu.  Izložbom se daje pregled ratnih i političkih događaja tijekom 1918. i ukazuje na specifične pojavnosti u društvu i povijesne procese koji su utjecali na život stanovnika Hrvatske u posljednjoj ratnoj godini.

 18-24 h          Izložba Hrvatski ratnici – Ukrajina

Izložba umjetničkih fotografija dio je istoimenog projekta Moto kluba Specijalne policije iz Domovinskog rata, koji je posvećen hrvatskom ratniku u svim povijesnim vremenima. Projekt je uključivao putovanje motociklima od Hrvatske do Ukrajine, odavanje počasti poginulim hrvatskim vojnicima na području Galicije i Bukovine tijekom Prvog svjetskog rata, te susret s lokalnim vlastima i policijom.

 20-22 h          Glazbeni program Godina 1918. kroz bećarac

Ratna zbivanja i svakodnevnicu 1918. godine predstavljamo putem slavonskog bećarca. Pozivamo vas da otkrijete kako su rat i njegove posljedice utjecali na naše (pra)bake i (pra)djedove te od 20 do 22 sata poslušate što se sve može doznati iz  bećarca, koji je od 2011. na UNESCO-vom popisu zaštićene nematerijalne kulturne baštine čovječanstva! Program izvodi Muška vokalna skupina „Sinovi atara“. Glazbeni program u svečanoj dvorani Hrvatskog povijesnog muzeja održavat će se u dva navrata, s početkom u 20 i 21 h.

Muška vokalna skupina (MVS), koja nosi slikovit naziv „Sinovi atara“, djeluje u okviru udruge za očuvanje hrvatske kulturne baštine CroETHNO u Zagrebu. U Sinovima atara pjevaju Šokci podrijetlom, ali i ljubitelji šokačke pjesme koji žele pridonijeti očuvanju nematerijalne kulturne baštine Slavonije, Baranje, Srijema, Bačke i ostalih krajeva u kojima žive Hrvati Šokci. Skupina njeguje tradicijske vokalne tehnike i glazbeni izričaj navedenih područja, okuplja pjevače i svirače žičanih instrumenata, te tradicijskih instrumenata (samice, gajdi, diplica i dvojnica). Osim svjetovnih napjeva, skupina posebno radi na očuvanju sakralnih napjeva pučkim načinom izvođenja. Redovno sudjeluje na smotrama amaterskog folklornog stvaralaštva u Zagrebu te različitim glazbenim natjecanjima. Hrvatsku tradicijsku baštinu skupina je predstavljala i izvan granica RH, u: Poljskoj, Litvi, Srbiji i dalekoj Južnoj Koreji. Sinovi atara nastupaju u originalnim šokačkim slavonskim, baranjskim i srijemskim nošnjama. Autentični su čuvari bogate šokačke tradicijske baštine i ambasadori široke i vesele panonske duše koja kad zapjeva i sunce silazi s uma!

  


Na vrh